De ontbrekende schakel in organisaties

De ontbrekende schakel in organisaties

De ontbrekende schakel in organisaties Veen Hosting & Security Parrega

Geschreven door:
, 9 oktober 2024

De ontbrekende schakel: waarom beveiliging vaak buiten beeld blijft in organisaties


Bij Veen Beveiliging merken we regelmatig dat beveiliging binnen veel organisaties als een bijzaak wordt gezien. Verschillende afdelingen werken vaak gescheiden van elkaar, zonder dat beveiliging in een vroeg stadium wordt betrokken bij belangrijke beslissingen. Dit leidt niet alleen tot gemiste kansen, maar verhoogt ook onnodig het risico op incidenten die anders eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden.

Wat ik vaak zie, is dat beveiliging pas laat in het proces wordt ingeschakeld. Denk aan een groot bedrijfsevenement, de ontwikkeling van nieuwe bedrijfspanden. De focus ligt in eerste instantie op logistiek, organisatie of technische implementatie, terwijl de veiligheidsmaatregelen pas achteraf aan bod komen. Hierdoor ontstaan situaties waarbij de beveiliging op het laatste moment moet inspringen, vaak zonder dat er voldoende ruimte is om grondige preventieve stappen te nemen.

Beveiliging wordt in veel gevallen gezien als iets operationeels – iets dat nodig is om toezicht te houden of in te grijpen bij problemen. In werkelijkheid is beveiliging echter veel effectiever wanneer het vanaf het begin wordt geïntegreerd in het proces. Denk aan het ontwerpen van veilige gebouwen, het plannen van risicobeheer tijdens evenementen of het waarborgen van de beveiliging van bedrijfsgevoelige informatie. Wanneer beveiliging vanaf de start van een project wordt meegenomen, kunnen we vroegtijdig anticiperen op risico’s en deze beter beheersen.

Het probleem ontstaat vaak doordat afdelingen binnen organisaties in hun eigen ‘silo’ werken. Ze hebben de neiging om intern beslissingen te nemen zonder de beveiliging er tijdig bij te betrekken. Dit kan leiden tot gemiste inzichten en zelfs hogere kosten als er later alsnog aanpassingen moeten worden gedaan. Bovendien kunnen problemen zoals datalekken, onveilige werkplekken of chaotische situaties tijdens een evenement worden voorkomen door simpelweg tijdig samen te werken met de beveiliging.

Door beveiliging een vaste plek te geven in het planningsproces, wordt de samenwerking tussen afdelingen gestroomlijnder en kunnen veiligheidsvraagstukken preventief worden aangepakt. Het vroegtijdig inschakelen van beveiligingsspecialisten zorgt ervoor dat risico’s niet alleen herkend, maar ook effectief geminimaliseerd worden.

Bij Veen Beveiliging zijn we ervan overtuigd dat beveiliging geen losse dienst is, maar een essentieel onderdeel van een succesvolle organisatie. Door beveiliging vanaf het begin mee te nemen in je plannen, voorkom je onnodige risico’s en zorg je ervoor dat de veiligheid van je bedrijf, je medewerkers en je eigendommen altijd gewaarborgd is.

Rinke van der Veen
Directeur, Veen Beveiliging

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Man beveiliging Friesland - Veen Hosting & Security Parrega

Man beveiliging Friesland

11 oktober 2024 - Autodealers, vooral die van luxe merken zoals Audi, Porsche en Tesla, hebben vaak te maken met diefstal en vandalisme. Deze voertuigen zijn populair bij criminelen door hun waarde en de kostbare... lees verder »

De ontbrekende schakel in organisaties - Veen Hosting & Security Parrega

De ontbrekende schakel in organisaties

9 oktober 2024 - De ontbrekende schakel: waarom beveiliging vaak buiten beeld blijft in organisaties Bij Veen Beveiliging merken we regelmatig dat beveiliging binnen veel organisaties als een bijzaak wordt gezien.... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.